Meny
Fra fjell til grav

Fra fjell til grav

Stein hentes fra flere steder i verden fordi steintyper og farge avhenger av hvor det blir tatt ut. Erfarne fagfolk tar ut blokker fra steinbrudd og har store maskiner som sager disse i passende tykkelser. Deretter poleres én side av steinen og sendes i containere til oss. Vi i Silseth Sten kommuniserer jevnlig med våre leverandører for å sikre oss god kvalitet på steinen vi bestiller.  

Stor forskjell på steinkvalitet

Ikke alle steintyper tåler norske forhold, og det er derfor viktig å tenke på hvor gravsteinen skal stå. En minnestein skal stå lenge i vær og vind på norske kirkegårder og må derfor tåle det norske klimaet. Det har vært flere som har brent seg på å benytte dårlig steinkvalitet til en billig pris.

Vi har jo dessverre hatt byggeprosjekter i Norge som har måtte smake på konsekvensene av å tenke pris fremfor kvalitet. Vi har derfor fokus på å levere stein av høy kvalitet og som egner seg for det norske klimaet. 

silseth-fra-fjell-til-grav

Bilde fra steinbrudd hvor det hentes ut Larvikitt, populært kalt Labrador.

Steinen fraktes til vår fabrikk og sages i passende størrelser for å minske mest mulig svinn i produksjonen. Når du bestiller en minnestein skal den sages i den fasongen som du har bestemt deg for. Dette krever mye av både maskin og verktøy som vi må ta hensyn til når vi snakker med våre leverandører.

Noen vil gjerne ha helpolert stein, ikke bare for å eliminere vedlikehold, men fordi du får en stein som er blank og fin i lang tid. Dette krever ikke bare riktig maskin og riktig verktøy, men et trent øye for perfeksjon. Vårt mål er at du som kunde skal bli fornøyd. Jobben vår er ferdig når du er fornøyd med sluttproduktet.

silseth-helpolering_MG_3365_crop

Graving og tilpassing av ornament

Etter at en gravstein er ferdig produsert skal navn og tekst graveres inn. Under denne prosessen jobber vi med å finne ornament som gjenspeiler livet til avdøde. Vi har et rikt arkiv for å finne det perfekte motivet, men noen ganger må vi ta oss tid til å tegne eller skrive noe spesielt. Vi er heldige å ha egne fagfolk som utfører dette for oss.  

silseth-håndlagde-detaljer_MG_3353

Pakking og frakt

Når monumentet er ferdig skal det pakkes forsvarlig og fraktes til kirkegården. Det er da viktig at steinen ikke settes på plass for tidlig, og at den plasseres rett i forhold til de andre monumentene som står der fra før. Vi er så heldige å ha samarbeidspartnere i hele landet som sikrer at vi får til dette hver gang. Dersom steinen skulle synke etter en stund, retter vi opp steinen kostnadsfritt.

Vi legger ned den tiden det tar for å lage hvert enkelt monument. Hver grav fortjener sin egen stein. Derfor setter vi kvalitet fremfor kvantitet. 

Polert eller upolert stein. Hva er forskjellen?

En polert stein har minst én polert side. Helpolert er som navnet sier, polert på alle kanter, frem- og bakside. Den blanke overflaten gjør at mose og grønske ikke fester seg like lett på steinen.